Dlaczego warto jeść ryby? Dokładna odpowiedź na to pytanie na pewno może zająć wiele książek i to tych skierowanych dla osób, które są zaznajomione z dietetyką.
Dlaczego warto jeść ryby?
Ryby powszechnie uważane są za pokarm bardzo zdrowy. Choć w obecnych czasach popularne jest głoszenie, że mięso jest pokarmem raczej kłopotliwym, mięso rybie pozostaje chronione przed wszelką krytyką. Warto jednak pamiętać, że przede wszystkim mowa tutaj o rybach, których mięso nie obfituje w tłuszcze. W których mogą gromadzić się toksyny i zanieczyszczenia, wchłaniane przed organizmy wodne prosto z wody w której żyją. Dlatego też dietetycy na całym świecie ostrzegają przed jedzeniem takich ryb jak flądry czy pangi. Są to gatunki oferujące bardzo smaczne mięso, ale hodowane w wodach, które nie grzeszą swoim dobrym stanem. Powoduje to, że w ciele ryby można znaleźć szokująco wysokie poziomy takich pierwiastków jak rtęć i innych groźnych dla zdrowia zanieczyszczeń.
Jak spożywanie ryb wpływa na nasze zdrowie?
Jednakże najbardziej istotnym powodem dlaczego warto jeść ryby jest to, że jest to mięso, które pod warunkiem że podchodzi od zdrowej ryby, zapewnia praktycznie same dobre efekty na zdrowie człowieka. Ryby są pełne białka. Poza tryptofanem, ich mięso zawiera wszystkie aminokwasy, które są tak bardzo potrzebne do tego, aby organizm ludzki mógł działać bez większych problemów zdrowotnych. Jak w przypadku innego rodzaju mięsa, ryby nie zawierają wiele węglowodanów. Co sprawia, że są świetnym pokarmem dla każdego, kto pragnie kontrolować swoją wagę.
Jednocześnie jeżeli chodzi o sam tłuszcz, to jego zawartość zależy oczywiście od tego z jaką rybą ma się do czynienia. Ryby tłuste pełne są witamin, które rozpuszczają się w tłuszczach, czyli witaminy A, D lub K. Z kolei ryby chude mogą pochwali się imponująco wysokim poziomem witamin z grupy B. Z tego też powodu mięso rybie wyróżnia się na tle wieprzowiny czy wołowiny, które nawet w swojej najczystszej postaci, wcale nie zawierają zbyt wiele witamin.
Jakie minerały zawiera rybie mięso?
Podobnie jest jeżeli chodzi o zawartość minerałów. Mięso rybie posiada ich bardzo wiele i to w dużych ilościach. Między innymi stanowi dobre źródło magnezu, potasu, sodu i fosforu. Wszystko to razem wzięte powoduje, że ryby są niezwykle zdrowym pokarmem, który jest świetnym dodatkiem do diety każdego. Szczególnie polecić je można osobom zmagającym się z nadwagą. Ryby bowiem są stosunkowo mało kaloryczne. A na pewno najmniej kaloryczne spośród wszystkich innych rodzajów mięsa, które są powszechnie spożywane. Jeżeli zatem ktokolwiek zastanawia się dlaczego warto jeść ryby, wystarczy pokazać tej osobie tabele składników, zawartych w mięsie poszczególnych gatunków ryb. Pełne białka, witamin i dobrych tłuszczy, a także minerałów, ryby z całą pewnością przekonają do siebie nawet największych sceptyków.